İSTANBUL’DA GEZİLECEK İLK 8 YER

istanbulu tanıyarak gezmek

İstanbul, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehirdir. Bu yönden içerisinde çeşitli kültürel özellikler barındırmaktadır. Bu özelliğini 16 yüzyıldan itibaren hala hissettirmektedir. Her semti farklı eserler ile göze çarpmaktadır. Doğal yapıların yanında mimari açıdan da oldukça dikkat çeken eserler bulunmaktadır. İstanbul gezilerinizde bunları mutlaka incelemelisiniz. Bir yazıya sığmayacak fazlalıkta eserler olsa da mutlaka görmeniz gerekenlerden bahsedelim.

İSTANBUL’DA GEZİLECEK İLK YERLER

1.TOPKAPI SARAYI

Topkapı Sarayı, İstanbul’un Fatih semtinde bulunan tarihi bir yapıdır. İstanbul fethedildikten sonra inşa edilmiş olup 300 yıllık bir sürede Osmanlı İmparatorluğunun merkezi olmuştur. Günümüzde müze olarak insanların bu ihtişamlı binayı gezmeleri sağlanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin de ilk müzesi olarak tarihe geçmiştir. 300.000 metrekarelik bir bölgeye sahip olarak en büyük saraylar arasında bulunmaktadır. İçerisinde eski dönemlere ait izler taşımaktadır.

TOPKAPI SARAYI

2. SULTANAHMET CAMİİ

İstanbul’un en ünlü camisi olan Sultanahmet Camii, 17. Yüzyılda Mimar Sinan’ın öğrencisi olan Sedefkar Mehmet Ağa tarafından inşa edilmiştir. İstanbul da Fatih semtinde bulunmaktadır. Turistlerin uğrak noktası olan Sultanahmet Camii, onların gözünden Mavi Camii olarak da bilinmektedir. Bunun sebebi 21 bin 40 tane İznik çinisi ile döşenmiş olmasından kaynaklıdır. İbadete açık halde hala kullanımı devam ederken gezmek ve görmek için de ziyareti yapılmaktadır.

SULTANAHMET CAMİİ

3. YEREBATAN SARNICI

Bizans İmparatorluğu zamanlardan günümüze kadar gelen bir yapıdır. 532 yılında halkın su ihtiyacını karşılamak için inşa edilmiştir. Kültürel değerlerin yanında sanatsal etkinliklere de ev sahipliği yapmaktadır. Belli zamanlarda düzenlenen konserler ile etkileyici bir ambiyans yaratmaktadır. Eski dönemlerde İstanbul’un merkezi olan Sultanahmet bölgesinde bulunmaktadır.

YEREBATAN SARNICI

4. AYASOFYA

Ayasofya, dünyanın en eski katedrallerinden biri olarak bilinmektedir. İki mimarın çalışması sonucu 5 yılda inşa edilmiştir. İstanbul fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet’in emri ile cami olması için inşası başlamıştır. Minarelerini Mimar Sinan’ın inşası ile yapılmış ve cami olarak kullanılmaya başlanmıştır. 1935 yılında ise müzeye dönüştürülerek tarihi bir yapı olarak kalmıştır.

AYASOFYA

5. GALATA KULESİ

İstanbul’un en çok turist ağırlayan yerlerinden biri olan Galata Kulesi, uzun süren bir inşa süresi bulunmaktadır. Hakkında birçok söylenti dolaşsa da tepe noktasındaki muhteşem İstanbul manzarası ile her şeyi unutturmaktadır.

GALATA KULESİ

6. KIZ KULESİ

İstanbul’un Üsküdar semtinin deniz açıklarında bulunan yapı, romantiklik için güzel bir noktadır. Birçok efsane ile anılan Kız Kulesi, şu an günümüzde tarihi ve sanatsal bir eser olarak hem turistlere hem de Türk halkına güzel bir görünüm sunmaktadır. Tekneler ile buraya gidebilir ve restoran ya da müze kısmını ziyaret edebilirsiniz.

KIZ KULESİ

7. DOLMABAHÇE SARAYI

Dolmabahçe Sarayı, Sultan Abdülmecit’in emri ile gösteriş amaçlı yapılmış bir yapıdır. Güzelliği açısından dikkat çekmesi beklenen yapıda devlet hazinesinden yüklü miktarda harcama yapılmıştır. Boğazın kenarında bulunan saray Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümüne de şahitlik ederek sevenlerine kötü anılar yaşatmıştır. Şu an Dolmabahçe dendiğinde akıllara Atamız gelmekte olsa da onun olduğu yerleri gezerek yaşantısını biraz da olsa tatmak hoş bir his olarak içimizde kalmaktadır.

DOLMABAHÇE SARAYI

8. ORTAKÖY CAMİİ

Konum olarak İstanbul’un inanılmaz manzarasını karşısına alan Ortaköy Camii, bulunduğu semtin adıyla boğazın dibinde bulunarak boğaz manzarası ile etkileyici hale gelmiştir. 1853 yılında yapılan cami restorasyon sonucu ile günümüze kadar gelerek ibadet amaçlı da kullanılmaktadır.

ORTAKÖY CAMİİ

Daha fazla içerik için kültür-sanat kategorisini inceleyebilirsiniz.

Ne Düşünüyorsun?
Mutlu
Mutlu
0
Güzel
Güzel
0
Eğlenceli
Eğlenceli
0
Üzgün
Üzgün
0
Star
Star
1
Karamsar
Karamsar
0
Total
1
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir