HER MEDENİYETİN VAZGEÇİLMEZİ ”PARFÜM”

koku

“Parfüm” denince burnunuza size birini, bir anı, bir yeri ya da bir olayı hatırlatan bir koku geliyor değil mi? O an belki gülümsüyorsunuz belki de burnunuzun direği sızlıyor… Öyle bir iksir ki aynı koku her insanda farklı duygular yaratabiliyor. Ve biz koku duygusu gelişmiş varlıklar olarak hissettirdiği duygularla birlikte parfüm kokusuna bayılıyoruz. “Peki, nereden çıktı bu parfüm?” hadi gelin birlikte bakalım…

PARFÜM

Tarihte ilk karşılaştığımız formu tütsü olan parfümün tarihine baktığımızda, Mısırlılar ve Mezopotamyalılar tarafından M.Ö 2000-3000’li yıllara kadar dayandığını görürüz. Mısırlı rahipler tarafından kokular ve tanrılar arasındaki bağın çok güçlü olduğuna inanıldığı için tanrılara adadıkları kurbanların kokusunu gizlemek adına güzel kokulu aromatik reçineler kullanıyorlardı. Bu reçineler zamanla yerini tütsülere sonrasında çiçek özlerinin damıtılarak çıkarılmasına bıraktı ve son olarak günümüzdeki şekline bıraktı. Yüzyıllar boyunca formunu değiştirerek bugüne kadar gelen parfüm her dönemde özellikle kadınların vazgeçilmez aksesuarı oldu.

Ne Zaman Hangi Parfümü Kullanmalı?

Parfüm kullanırken cildin tüm kokulardan arınmış olması gerekir, hatta parfüm üreticileri için parfümün daha kalıcı olması için banyo sonrasında sürülmesini önerir. Ayrıca banyo sırasında parfümün yan ürünlerini kullanmakta kokunun sürekliliğini sağlamada etkili oluyor. Parfüm kokusu sıcak ve nemde daha çok kuvvetlendiği için bu mevsimde daha hafif ve çiçeksi kokular kullanmak gerekiyor. Daha ağır ve egzotik kokuları kış mevsimlerinde ve akşamları önemli bir davet için kullanabilirsiniz.

PARFÜM

Parfüm Nasıl Sürülmeli?

Parfümü, 12 -15 cm uzaklıktan iki veya üç kez püskürterek kullanmalı ve elle yaymadan kurumasını beklemelisiniz. Kokunun daha kalıcı olması ve etrafa da yayılması için bilek içlerine ve boyun yanlarına, kulak arkalarına ve dirsek ve dizlerin iç kısımlarına ayrıca ayak bileklerine de sıkmalısınız. Vücuttaki bu bölgeler daha çabuk ısındığı için parfümün kalıcılığını daha çok sağlıyorlar.

PERFUM

Parfüm Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Önce ne tarz bir koku istediğinize karar vermelisiniz? Gece için mi yoksa günlük kullanım için mi olacak ya da çiçeksi kokular mı baharatlı kokular mı istiyorsunuz? Önce buna karar verirseniz parfüm seçmeniz kolaylaşacaktır.
  • Parfüm denerken üst üste kokular sıkmamaya dikkat edin ki kokular birbirine karışmasın. Ayrıca parfümler arasında geçiş yaparken türk kahvesi koklamanız parfümlerin kokusunu ayırt etmede yardımcı olacaktır.
  • Parfüm tene sürüldükten 3-4 dakika sonra gerçek kokusunu belli eder. Bu nedenle parfüm seçerken kokunun tenine yerleşmesi için biraz beklemelisiniz.
  • Parfüm denerken cildinizin temiz olmasına ve cildinizde başka bir parfüm kokusu olmamasına dikkat etmeniz gerekir.
  • Parfüm kokusu her tene göre farklılık gösterir o yüzden başkasında beğendiğiniz parfümü kendi teninizde test etmeden satın almayın. Başkasında güzel duran koku size hiç uymayabilir.

Parfümü Nasıl Saklamalı?

  • Her gün aynı parfümü kullanıyorsanız ağzını sıkıca kapatmayı ve sıcak bir ortamda bulunmasından kaçınmayı unutmamalısınız.
  • Eğer farklı parfümler kullanıyorsanız küçük şişeler kullanmanızda fayda var böylece kullanma süreleri geçmeden bitirmiş ve yenilerini alabilmiş olursunuz.
  • Sıcak ve güeşten etkilenmelerini engellemek için serin bir yerde ya da buzdolabında saklayabilirsiniz.
PARFÜM

Bunları Biliyor Muydunuz?

  • Parfüm kelimesi Latince “per fume” kelimesinden geliyor ve “dumanın içinden” anlamına geliyor.
  • Sümer ve Mısır kaynaklarında, dini törenlerde ve banyoda kokulu kremler, tütsüler ve sıvı yağlar kullanıldığı yazmaktadır. Rivayetlere göre kokuya çok düşkün olan Kleopatra’nın, kendisi daha tören alanına gelmeden kokusu çoktan alandakilerin burnuna ulaşırmış.
  • İlk modern parfümün temellerinin, 14. yüzyılda Macar Kraliçesi Elizabeth için yağların alkolle karıştırılarak elde edilen parfümle atıldığı söylenir.
  • Araplarda egzotik madde kullanımıyla parfümün gelişmesinde önemli rol oynamıştır.
  • Yunanlı ve Romalılar, katılacakları ziyafetlerden önce çiçeklerle bezenmiş sularda yıkanırlarmış.
  • M.Ö 2000’li yıllarda Mezopotamya’da yaşadığı bilinen Tapputi adında bir kadının tarihteki bilinen ilk kimyager ve parfüm üreticisi olduğu kabul edilir. Kraliyet sarayında hayat süren bu kadın bitki ve çiçekleri kullanarak güzel kokular üretmekle görevliymiş. 
  • Modern parfüm tarihi ise 17 yüzyılda Fransa’da başlar. Kral 15. Lois’in sarayı, La Colur Parfumee (Koku Sarayı) olarak anılırmış. Sarayın bütün odalarında koku koku kavanozları olduğu için bütün saraya parfüm kokuları yayılırmış.
  • 18. yüzyılda dünyanın her yerinde parfüm modası başlamış ancak Britanya Parlementosu, 1774 yılında kadınların güzel kokularla kocalarını etkilediğini, kocalarına “büyü” yaptıklarını iddia ederek parfüm yasağı getirmişler.
  • Parfüm sektöründe yeniçağ, 1. Dünya Savaşı ile başlamış. Fransız modacılar kısa saçlı, ojeli modern kadın figürü yaratmış ve bu modern kadınların kullandığı hafif baharatlı ve çiçekli kokular piyasaya hakim olmuş.
  • 1920’li yıllarda dönemin ünlü modacısı Coco Channel, parfüm uzmanı Ernest Beux’tan 24 saat etkisi gitmeyecek bir parfüm istemiş. Ve böylece yıllardır süregelen yapay koku vericilerin bolca kullanıldığı Channel No:5 ortaya çıkmış. Hatta bu koku öyle etkiliymiş ki Marilyn Monroe, yatakta üstüne ne giydiğini soran gazetecilere “ Geceleri üzerimde birkaç damla Channel No:5 dışında bir şey olmaz diye cevap vermiş.

Daha fazla içerik için yaşamkadın kategorisini inceleyebilirsiniz.

Ne Düşünüyorsun?
Mutlu
Mutlu
0
Güzel
Güzel
0
Eğlenceli
Eğlenceli
0
Üzgün
Üzgün
0
Star
Star
1
Karamsar
Karamsar
0
Total
2
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir